Biberon Çürüğü Nedir?
Biberon çürüğü, bebeğinizin biberonla beslenmesinin etkisiyle ilk dişlerinin çürümesidir. Bu çürükler; meyve suyu, süt veya formül mama gibi şekerli içeceklerin biberonla verilmesinden sonra uzun süre temizlemeden kalması neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Biberon bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir; ancak bu durum ağız ve diş sağlığı için son derece zararlıdır.
Biberon Çürüğü Neden Olur?
Biberon çürüğü, çoğunlukla üst ön dişlerde görülmektedir. Ancak genellikle diğer dişler de çürükten etkilenmektedir. Bebek ve küçük çocuklarda diş çürümesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Buna neden olan başlıca sebep; bebeğin dişlerinin şeker içeren içeceklere sık sık ve uzun sürelerle maruz kalmasıdır. Dolayısıyla biberon çürüğü, bebeği uyuturken ya da sakinleştirmek amacıyla sık sık ona biberon verilirse ortaya çıkar.
Bebek ve küçük çocuklarda diş çürüğü, kaviteye neden olan bakterilerin anneden (veya birincil bakıcıdan) bebeğe geçmesiyle başlayabilen bir hastalıktır. Bu bakteri tükürükten bebeğe bulaşır. Annenin, bebeğin besleme kaşığını ağzına koyması veya emziğini ağzında temizlemesi durumunda ilgili bakteriler bebeğe geçebilmektedir.
Yukarıdaki faktörler göz önünde bulundurulduğunda biberon çürüğünün biberon kullanımından kaynaklanmadığı görülmektedir. Asıl neden biberonun yanlış kullanılması ve bebeğin ağız temizliğinin düzgün bir şekilde yapılmamasıdır.
Biberon çürüklerini engellemek için neler yapılabilir?
Biberonla bebeklerin uyuması engellenmelidir. Biberonla birlikte, yalancı meme ile birlikte şekerli besinlerin verilmesi kesilmelidir. Dişleri beslenme sonrası hafif nemli bez yardımı ile silebilirsiniz. 1 yaşından sonra çocuklar düzenli olarak pedodonti uzmanına götürülmelidir. Ara öğün olarak lifli besinler tercih edilebilir.